Originální italské recepty

Italská kuchyně je jednou z nejznámějších a nejoblíbenějších kuchyní na světě. Její jednoduchost, čerstvé suroviny a bohaté chutě ji činí oblíbenou po celém světě. Pokud máte rádi tradiční italská jídla, určitě oceníte následující originální recepty, které vám přinesou chuť a atmosféru Itálie přímo do vaší kuchyně.

Pasta Carbonara

Pasta Carbonara je jedním z klasických italských jídel, které se stalo oblíbeným po celém světě. Pro přípravu této lahodné pasty budete potřebovat:

  • 400g těstovin (nejlépe špagety)
  • 100g pancetty nebo slaniny, nakrájené na kostičky
  • 3 stroužky česneku, jemně nasekané
  • 4 žloutky
  • 100g parmazánu, nastrouhaného
  • Čerstvě mletý černý pepř
  • Sůl podle chuti

Postup:

  1. V osolené vodě uvařte těstoviny al dente podle pokynů na obalu.
  2. Na pánvi rozpalte olej a osmažte pancettu nebo slaninu až do zlatohněda.
  3. Přidejte na pánvi nakrájený česnek a osmažte ho krátce.
  4. Ve velké misce smíchejte žloutky, nastrouhaný parmazán a čerstvě mletý pepř.
  5. Přidejte uvařené těstoviny a smíchejte je s vaječnou směsí tak, aby se všechny těstoviny dostaly do kontaktu s vaječnou směsí.
  6. Podávejte ihned s dalším parmazánem a pepřem na ozdobu.

Insalata Caprese

Insalata Caprese je osvěžující italský salát, který vyniká jednoduchostí a výraznou chutí čerstvých surovin. Základní suroviny tohoto salátu jsou:

  • Rajčata
  • Mozzarella
  • Čerstvý bazalkový list
  • Extra panenský olivový olej
  • Balsamikový ocet
  • Sůl a čerstvě mletý černý pepř

Postup:

  1. Rajčata a mozzarellu nakrájejte na plátky.
  2. Na servírovací talíři střídavě pokládejte plátky rajčat a mozzarelly.
  3. Mezi vrstvy rajčat a mozzarelly vkládejte čerstvé bazalkové listy.
  4. Salát posypte solí a čerstvě mletým černým pepřem.
  5. Pokapejte olivovým olejem a balsamikovým octem.
  6. Podávejte ihned jako předkrm nebo lehkou večeři.

Tiramisu

Tiramisu je slavný italský dezert, který spojuje krémovou mascarpone s kávovými sušenkami a kakao. Základní suroviny pro přípravu tiramisu jsou:

  • 250g mascarpone
  • 3 vejce
  • 100g cukru
  • Kávové sušenky (například ladyfingers)
  • 200ml silného černého kávového nápoje, vychlazeného
  • Kakao na posypání

Postup:

  1. V misce rozšlehejte mascarpone s cukrem.
  2. V jiné misce ušlehejte vejce do pěny a postupně je vmíchejte do směsi s mascarpone.
  3. Do misky s kávou namočte kávové sušenky a pokládejte je do pekáčku nebo formy na tiramisu.
  4. Na kávové sušenky nalijte polovinu mascarpone směsi.
  5. Opakujte vrstvení kávových sušenek a mascarpone směsi.
  6. Posypte vrchní vrstvu kakao.
  7. Dezert nechte v lednici odpočinout minimálně 4 hodiny nebo nejlépe přes noc.
  8. Před podáváním ozdobte kakao a podávejte chladné.

Tyto originální italské recepty vám přinesou chuť a vůni italské kuchyně přímo do vaší domácnosti. Buon appetito!

Risotto al Funghi

Risotto al Funghi je dalším lahodným pokrmem z italské kuchyně, který spojuje krémovou rýži s aromatickými houbami. Základní suroviny pro přípravu risotta al funghi jsou:

  • 200g rýže Arborio
  • 200g čerstvých hub (například žampiony nebo křemenáče), nakrájených na plátky
  • 1 cibule, jemně nasekaná
  • 2 stroužky česneku, jemně nasekané
  • 500ml zeleninového vývaru
  • 100ml bílého vína
  • 50g parmazánu, nastrouhaného
  • Olivový olej
  • Sůl a čerstvě mletý černý pepř

Postup:

  1. Na pánvi rozpalte olivový olej a osmažte cibuli dozlatova.
  2. Přidejte na pánvi nakrájený česnek a osmažte ho krátce.
  3. Přidejte nakrájené houby a smažte je do měkkého a zlatavého stavu.
  4. Přidejte rýži Arborio a promíchejte, dokud není každé zrno obalené v oleji.
  5. Zalijte bílým vínem a nechte vařit, dokud víno téměř nezmizí.
  6. Postupně přilévejte zeleninový vývar a vařte za stálého míchání, dokud není rýže měkká a má krémovou konzistenci.
  7. Odstraňte risotto z ohně a vmíchejte parmazán.
  8. Osolte a opepřete podle chuti.
  9. Podávejte okamžitě jako hlavní jídlo nebo přílohu.

Nejčastěji kladené otázky

Otázka Odpověď
Jakou rýži použít pro risotto? Pro risotto se obvykle používá rýže Arborio nebo jiný typ krátkozrnné rýže s vysokým obsahem škrobu, který pomáhá vytvářet krémovou texturu risotta.
Jak dlouho vařit risotto al funghi? Tradičně se risotto vaří asi 18-20 minut, přičemž je neustále mícháno a postupně se přilévá vývar. Důležité je dosáhnout správné konzistence, kdy je rýže měkká, ale stále má lehký odpor.

Viz také:

Photo of author

Igor

Napsat komentář