Italská kuchyně je jednou z nejznámějších a nejoblíbenějších kuchyní na světě. Její jednoduchost, čerstvé suroviny a bohaté chutě ji činí oblíbenou po celém světě. Pokud máte rádi tradiční italská jídla, určitě oceníte následující originální recepty, které vám přinesou chuť a atmosféru Itálie přímo do vaší kuchyně.
Pasta Carbonara
Pasta Carbonara je jedním z klasických italských jídel, které se stalo oblíbeným po celém světě. Pro přípravu této lahodné pasty budete potřebovat:
- 400g těstovin (nejlépe špagety)
- 100g pancetty nebo slaniny, nakrájené na kostičky
- 3 stroužky česneku, jemně nasekané
- 4 žloutky
- 100g parmazánu, nastrouhaného
- Čerstvě mletý černý pepř
- Sůl podle chuti
Postup:
- V osolené vodě uvařte těstoviny al dente podle pokynů na obalu.
- Na pánvi rozpalte olej a osmažte pancettu nebo slaninu až do zlatohněda.
- Přidejte na pánvi nakrájený česnek a osmažte ho krátce.
- Ve velké misce smíchejte žloutky, nastrouhaný parmazán a čerstvě mletý pepř.
- Přidejte uvařené těstoviny a smíchejte je s vaječnou směsí tak, aby se všechny těstoviny dostaly do kontaktu s vaječnou směsí.
- Podávejte ihned s dalším parmazánem a pepřem na ozdobu.
Insalata Caprese
Insalata Caprese je osvěžující italský salát, který vyniká jednoduchostí a výraznou chutí čerstvých surovin. Základní suroviny tohoto salátu jsou:
- Rajčata
- Mozzarella
- Čerstvý bazalkový list
- Extra panenský olivový olej
- Balsamikový ocet
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
Postup:
- Rajčata a mozzarellu nakrájejte na plátky.
- Na servírovací talíři střídavě pokládejte plátky rajčat a mozzarelly.
- Mezi vrstvy rajčat a mozzarelly vkládejte čerstvé bazalkové listy.
- Salát posypte solí a čerstvě mletým černým pepřem.
- Pokapejte olivovým olejem a balsamikovým octem.
- Podávejte ihned jako předkrm nebo lehkou večeři.
Tiramisu
Tiramisu je slavný italský dezert, který spojuje krémovou mascarpone s kávovými sušenkami a kakao. Základní suroviny pro přípravu tiramisu jsou:
- 250g mascarpone
- 3 vejce
- 100g cukru
- Kávové sušenky (například ladyfingers)
- 200ml silného černého kávového nápoje, vychlazeného
- Kakao na posypání
Postup:
- V misce rozšlehejte mascarpone s cukrem.
- V jiné misce ušlehejte vejce do pěny a postupně je vmíchejte do směsi s mascarpone.
- Do misky s kávou namočte kávové sušenky a pokládejte je do pekáčku nebo formy na tiramisu.
- Na kávové sušenky nalijte polovinu mascarpone směsi.
- Opakujte vrstvení kávových sušenek a mascarpone směsi.
- Posypte vrchní vrstvu kakao.
- Dezert nechte v lednici odpočinout minimálně 4 hodiny nebo nejlépe přes noc.
- Před podáváním ozdobte kakao a podávejte chladné.
Tyto originální italské recepty vám přinesou chuť a vůni italské kuchyně přímo do vaší domácnosti. Buon appetito!
Risotto al Funghi
Risotto al Funghi je dalším lahodným pokrmem z italské kuchyně, který spojuje krémovou rýži s aromatickými houbami. Základní suroviny pro přípravu risotta al funghi jsou:
- 200g rýže Arborio
- 200g čerstvých hub (například žampiony nebo křemenáče), nakrájených na plátky
- 1 cibule, jemně nasekaná
- 2 stroužky česneku, jemně nasekané
- 500ml zeleninového vývaru
- 100ml bílého vína
- 50g parmazánu, nastrouhaného
- Olivový olej
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
Postup:
- Na pánvi rozpalte olivový olej a osmažte cibuli dozlatova.
- Přidejte na pánvi nakrájený česnek a osmažte ho krátce.
- Přidejte nakrájené houby a smažte je do měkkého a zlatavého stavu.
- Přidejte rýži Arborio a promíchejte, dokud není každé zrno obalené v oleji.
- Zalijte bílým vínem a nechte vařit, dokud víno téměř nezmizí.
- Postupně přilévejte zeleninový vývar a vařte za stálého míchání, dokud není rýže měkká a má krémovou konzistenci.
- Odstraňte risotto z ohně a vmíchejte parmazán.
- Osolte a opepřete podle chuti.
- Podávejte okamžitě jako hlavní jídlo nebo přílohu.
Nejčastěji kladené otázky
Otázka | Odpověď |
---|---|
Jakou rýži použít pro risotto? | Pro risotto se obvykle používá rýže Arborio nebo jiný typ krátkozrnné rýže s vysokým obsahem škrobu, který pomáhá vytvářet krémovou texturu risotta. |
Jak dlouho vařit risotto al funghi? | Tradičně se risotto vaří asi 18-20 minut, přičemž je neustále mícháno a postupně se přilévá vývar. Důležité je dosáhnout správné konzistence, kdy je rýže měkká, ale stále má lehký odpor. |
Viz také: