Italské jídlo recepty

Italská kuchyně je známá po celém světě pro svou jednoduchost, kvalitní suroviny a bohaté chutě. Recepty na italská jídla jsou často založeny na čerstvých ingrediencích, jako jsou rajčata, olivy, olivový olej, bylinky a sýry. Zde najdete několik populárních italských receptů, které můžete snadno připravit doma.

Spaghetti Carbonara

Spaghetti Carbonara je tradiční italské jídlo, které je oblíbené pro svou bohatou a krémovou omáčku. Pro přípravu budete potřebovat:

  • 400 g spaghetti
  • 200 g pancetty nebo guanciale
  • 3 vejce
  • 100 g Parmezánu
  • Čerstvě mletý černý pepř
  • Sůl

Spaghetti uvařte al dente podle návodu na obalu. Mezitím osmahněte pancettu nebo guanciale na pánvi, dokud nebude křupavá. Ve velké míse smíchejte vejce, Parmezán, čerstvě mletý černý pepř a špetku soli. Jakmile jsou těstoviny uvařené, přidejte je do pánve s pancettou a smíchejte. Nakonec přidejte směs s vejci a promíchejte, dokud nevznikne krémová omáčka. Podávejte ihned s dalším Parmezánem na posypání.

Risotto alla Milanese

Risotto alla Milanese je jednoduché a chutné italské jídlo, které je perfektní jako hlavní chod nebo příloha. Pro přípravu budete potřebovat:

  • 300 g rýže Arborio
  • 1 cibule
  • 80 g másla
  • 100 ml bílého vína
  • 1 lžička safránu
  • 1 lžíce hovězího vývaru
  • 1 lžíce Parmezánu
  • Sůl a pepř podle chuti

Na pánvi rozehřejte máslo a osmahněte na něm nakrájenou cibuli. Přidejte rýži a smažte ji do sklovata. Přilijte víno a nechte vypařit. Postupně přidávejte hovězí vývar, dokud není rýže měkká. Přidejte safrán rozpuštěný ve vývaru a Parmezán. Dochutíme solí a pepřem podle chuti. Podávejte okamžitě.

Tiramisu

Tiramisu je sladký italský dezert, který je oblíbený pro svou lahodnou kombinaci kávy, mascarpone a lístků piškotů. Pro přípravu budete potřebovat:

  • 250 g mascarpone
  • 3 vejce
  • 100 g cukru
  • 200 ml silné kávy
  • 100 ml Marsala vína
  • Lístky piškotů
  • Kakao na posypání

V míse smíchejte mascarpone, vejce a cukr, dokud nevznikne krém. V jiné misce smíchejte kávu s Marsala vínem. V jedné vrstvě na dno formy poklademe namočené piškoty a přelijeme je kávou s vínem. Na to přidáme vrstvu mascarpone krému a takto střídáme, dokud nevyčerpáme všechny ingredience. Zakončíme poslední vrstvou mascarpone krému a posypeme kakao. Necháme vychladit v lednici nejméně 4 hodiny před podáváním.

S těmito recepty na italská jídla se můžete těšit na autentickou chuť Itálie přímo v pohodlí vašeho domova!

Nejčastěji kladené otázky

1. Jaké jsou oblíbené předkrmy v italské kuchyni?

2. Které regionální speciality stojí za vyzkoušení v Itálii?

3. Jaké jsou tradiční italské dezerty mimo Tiramisu?

4. Caprese salát

Caprese salát je jednoduchý a osvěžující pokrm, který pochází z jižní Itálie. Pro přípravu budete potřebovat:

Ingredience: Množství:
Rajčata 3 ks
Mozzarella 200 g
Čerstvé bazalkové listy Dle chuti
Olivový olej 2 lžíce
Balsamikový ocet 1 lžíce
Sůl Dle chuti
Čerstvě mletý černý pepř Dle chuti

Rajčata a mozzarellu nakrájejte na plátky. Na servírovací míse střídejte plátky rajčat a mozzarelly. Mezi ně vkládejte listy bazalky. Pokapeme olivovým olejem a balsamikovým octem. Dochutíme solí a pepřem. Podáváme jako předkrm nebo lehkou přílohu.

5. Arancini

Arancini jsou koule rýže plněné různými ingrediencemi a smažené, což je oblíbené jídlo v jižní Itálii. Pro přípravu budete potřebovat:

  • Rýže Arborio
  • Mozzarella
  • Ragu (zeleninový nebo s masem)
  • Vejce
  • Strouhanka
  • Olej na smažení
  • Sůl a pepř podle chuti

Vařte rýži al dente. Nechte ji vychladnout a pak ji smíchejte s ragu. Tvarujte koule z této směsi a v každé kouli vytvořte prostor pro kousek mozzarelly. Obalujte koule nejdříve ve strouhance, poté ve sněhu z vejce a nakonec ve strouhance znovu. Smažte je v hlubokém oleji, dokud nejsou zlatě hnědé. Nechte je okapat na papírových ubrouscích a posypte solí a pepřem. Podávejte jako předkrm nebo lehké hlavní jídlo.

Viz také:

Photo of author

Vincent

Napsat komentář