Italské pečivo recepty

Vítejte v našem průvodci italskými recepty na lahodné pečivo. Italská kuchyně je známá po celém světě pro své bohaté chutě a jedinečné kombinace ingrediencí, a pečivo není výjimkou. Zde najdete několik tradičních receptů na italské pečivo, které určitě oslní vaše chuťové buňky.

Focaccia

Focaccia je klasické italské pečivo, které je obvykle podáváno jako předkrm nebo jako přísada k hlavnímu jídlu. Toto lahodné pečivo je známé svou měkkou texturou a bohatou chutí olivového oleje. Pro přípravu focaccie budete potřebovat:

  • 500 g mouky
  • 325 ml vody
  • 7 g sušeného droždí
  • 2 lžičky soli
  • 4 lžíce olivového oleje

Smíchejte mouku, vodu, sušené droždí a sůl a hněťte těsto, dokud není hladké. Poté nechte těsto kynout asi hodinu. Rozprostřete těsto na plech a nechte ho kynout dalších 30 minut. Poté vytvořte důlky v těstě a zalijte ho olivovým olejem. Pečte při 220°C asi 20 minut, nebo dokud není pečivo zlatě hnědé.

Calzone

Calzone je další oblíbené italské pečivo, které připomíná plněnou pizzu. Tento pokrm se obvykle plní ricottou, šunkou, salámem a sýrem, ale můžete použít libovolné ingredience dle vašeho gusta. Zde je základní recept na calzone:

  • 500 g pizzy nebo těsta na chléb
  • 200 g ricotty
  • 100 g kouskované šunky
  • 100 g salámu
  • 100 g nasekaného sýra
  • Sůl a pepř podle chuti

Rozdělte těsto na menší kousky a rozválejte na placky. Na jednu polovinu každé placky dejte ricottu, šunku, salám, sýr a dochuťte solí a pepřem. Složte těsto na polovinu a uzavřete okraje. Pečte v troubě při 200°C asi 20 minut, dokud není pečivo zlatě hnědé.

Panettone

Panettone je tradiční italské vánoční pečivo, které je oblíbené po celém světě. Tento nadýchaný a sladký chléb je plněný sušeným ovocem a má výraznou oranžovou vůni. Zde je základní recept na panettone:

  • 500 g mouky
  • 200 g cukru
  • 200 g másla
  • 4 vejce
  • 200 ml mléka
  • 100 g sušeného ovoce (např. rozinky, brusinky, pomerančová kůra)

Smíchejte všechny ingredience dohromady a hněťte těsto, dokud není hladké. Přidejte sušené ovoce a důkladně promíchejte. Nechte těsto kynout asi 2 hodiny. Poté vytvořte chléb a nechte ho kynout další hodinu. Pečte v troubě při 180°C asi 40-50 minut, nebo dokud není pečivo zlatě hnědé.

Tiramisu

Tiramisu je jedním z nejznámějších italských dezertů, kterým neodoláte. Tato vrstvená pochoutka spojuje kávové ponožky s krémem z mascarpone a kakaa, vytvářející neodolatelnou kombinaci chutí. Zde je základní recept na tiramisu:

  • 200 g mascarpone
  • 3 vejce
  • 75 g cukru
  • 200 ml silné kávy
  • 200 g savoiardi (italští piškoty)
  • Kakao na posypání

Oddělte žloutky od bílků. V jedné míse smíchejte mascarpone, žloutky a cukr, dokud nedostanete hladký krém. Ve druhé míse ušlehejte bílky do tuhého. Postupně vmíchejte bílky do mascarponeové směsi. Namáčejte piškoty v silné kávě a vrstvěte je společně s mascarponeovým krémem. Opakujte vrstvení, dokud nemáte dostatek ingrediencí. Na vrchol posypte vrstvu kakaa. Nechte odpočívat v lednici alespoň 4 hodiny nebo přes noc, aby chutě propojily.

Nejčastěji kladené otázky

Otázka Odpověď
Jakou kávu bych měl použít? Pro tiramisu je nejlepší použít silnou kávu, jako je espresso nebo italská moka.
Mohu použít jiné piškoty než savoiardi? Ano, můžete použít jiné piškoty, ale savoiardi jsou tradiční volbou pro autentickou chuť tiramisu.
Je možné tiramisu připravit bez alkoholu? Ano, pokud nechcete použít alkohol, můžete kávu osladit nebo přidat kávový likér bez alkoholu.

Viz také:

Photo of author

Vincent

Napsat komentář