Pizza těsto italské recept


Pizza, jedno z nejoblíbenějších jídel po celém světě, se svým těstem dokáže nadchnout každého milovníka dobrého jídla. A pokud toužíte po opravdu autentické italské pizze, klíčem k její dokonalosti je samozřejmě správné těsto. Italské pizza těsto je vynikající svou jednoduchostí a chutí, a díky naší receptuře ho snadno připravíte i vy doma.

Suroviny

Pro přípravu italského pizzového těsta budete potřebovat následující suroviny:

  • 500 g hladké mouky
  • 1 lžička soli
  • 7 g sušeného droždí
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 300 ml vlažné vody

Postup

1. Nejprve si připravte všechny suroviny. Mouku prosijte do mísy a smíchejte s solí. V jiné míse rozpusťte droždí ve vlažné vodě a nechte pár minut odstát, dokud se nevytvoří pěna.

2. Do středu mouky vytvořte důlek a nalijte do něj droždí s vodou. Přidejte olivový olej a začněte postupně míchat, dokud nevznikne hladké a pružné těsto.

3. Těsto vyndejte z mísy a položte na pomoučený povrch. Dobře ho propracujte a hnětejte asi 10 minut, dokud nedosáhne hladké konzistence.

4. Vytvarujte těsto do koule a dejte ho zpět do mísy. Zakryjte utěrkou nebo potravinovou fólií a nechte ho kynout na teplém místě asi hodinu, nebo dokud se zdvojnásobí svůj objem.

5. Po uhnětení těsta ho rozdělte na požadovaný počet porcí (podle velikosti pizzy, kterou chcete připravit) a každou porci vyválejte na tenký plát, který položte na plech vyložený pečicím papírem.

6. Připravte si své oblíbené náplně a poté těsto ozdobte podle své fantazie.

Tipy a Triky

– Pokud máte rádi křupavější korpus, před pečením dejte plech s těstem na chvíli na spodní část trouby, aby se zahřál.

– Nezapomeňte, že v italské pizze je klíčové zachovat rovnováhu mezi těstem a náplní. Nedávejte příliš mnoho ingrediencí, aby se pizza nezatěžovala.

– Použijte kvalitní suroviny, zejména olivový olej, který přidává italské pizze ten správný charakteristický zápach a chuť.

S touto recepturou na italské pizza těsto si můžete doma připravit opravdu autentickou italskou pizzu, která vás okouzlí svou chutí a vůní. Buon appetito!

Nejčastěji kladené otázky

Zde najdete odpovědi na některé z nejčastějších otázek týkajících se přípravy italského pizzového těsta:

Otázka Odpověď
Jak dlouho by mělo těsto kynout? Ideálně by těsto mělo kynout asi hodinu na teplém místě, dokud nedosáhne zdvojnásobení svého objemu.
Je možné těsto připravit předem a uložit ho na později? Ano, těsto lze připravit dopředu. Stačí ho po kynutí zabalit do potravinové fólie a uložit do lednice. Před použitím nechte těsto při pokojové teplotě asi 30 minut, aby se znovu aklimatizovalo.
Mohu použít čerstvé droždí místo sušeného? Ano, můžete použít čerstvé droždí. V takovém případě použijte trojnásobné množství čerstvého droždí oproti sušenému.

Další tipy pro dokonalé italské pizza těsto

Pokud si přejete ještě více zdokonalit přípravu italského pizzového těsta, zde jsou další užitečné tipy:

  • Experimentujte s různými druhy mouky, jako je například polohrubá mouka, pro odlišnou texturu a chuť těsta.
  • Přidejte do těsta bylinky nebo koření, jako je například sušený oregano nebo česnekový prášek, pro obohacení chuti.
  • Při vaření pizzy v troubě umístěte plech s těstem na horní polici, aby se zvýšila křupavost korpusu.

Viz také:

Photo of author

Isabel

Napsat komentář