Recept italského rizota


Italské rizoto je jedním z těch jídel, která dokáží oslovit naše chuťové buňky svou jedinečnou kombinací chutí a textur. Jeho příprava není nijak složitá, avšak vyžaduje trochu trpělivosti a lásky k vaření. Zde vám přinášíme náš vlastní recept na toto lahodné pokrm.

Potřebné suroviny:

  • 250g rýže Arborio
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 60g másla
  • 100ml bílého vína
  • 700ml zeleninového vývaru
  • 100g strouhaného parmazánu
  • Extra panenský olivový olej
  • Sůl a pepř podle chuti

Postup:

1. Nejprve si připravíme vývar. Do hrnce nalejeme zeleninový vývar a necháme ho lehce povařit na mírném ohni.

2. Mezitím oloupejte a nasekejte cibuli a česnek na jemné kousky. V dalším hrnci rozehřejte máslo a osmahněte na něm cibuli a česnek dozlatova.

3. Přidejte rýži Arborio do hrnce s cibulí a česnekem a promíchejte tak, aby se rýže dobře obalila máslem.

4. Postupně přilévejte bílé víno a nechte rýži vsáknout. Míchejte, dokud víno nezmizí z hrnce.

5. Poté začněte přilévat horký vývar lžící po lžíci, přičemž každou lžíci nechte vsáknout do rýže před přidáním další. Míchejte pravidelně a vařte na mírném ohni.

6. Pokračujte vařením a přiléváním vývaru asi 18-20 minut, dokud není rýže měkká, ale stále mírně al dente.

7. Když je rýže uvařená, přidejte strouhaný parmazán a míchejte, dokud se sýr nerozpustí a nevznikne krémová konzistence.

8. Ochutnejte a případně dochuťte solí a pepřem podle chuti.

9. Servírujte horké a zakápněte každou porci extra panenským olivovým olejem pro dokonalou chuťovou harmonii.

Tipy:

– Můžete přidat do rizota další ingredience dle vaší chuti, jako jsou vařená zelenina, krevety nebo houby.

– Rýži můžete také občas promíchat, aby se zabránilo připálení na dně hrnce.

Tak to by byl náš recept na italské rizoto. Vyzkoušejte ho sami a uvidíte, že si ho zamilujete stejně jako my! Buon appetito!

Možné variace receptu:

Pokud máte rádi pesto, můžete do rizota přidat lžíci čerstvého bazalkového pesto pro intenzivnější chuť. Tato variace dodá jídlu zajímavou zelenou barvu a aromatický nádech. Pesto lze také jednoduše připravit doma z čerstvých ingrediencí jako bazalka, piniové oříšky, olivový olej, česnek a parmazán.

Jak skladovat zbytky rizota?

Pokud vám zbyde nějaké rizoto, můžete ho skladovat v hermeticky uzavřené nádobě v lednici. Doporučuje se spotřebovat ho do dvou dnů. Při ohřátí dejte rizoto na pánvi nebo do mikrovlnné trouby a přidejte trochu vody nebo vývaru, aby se zachovala jeho vlhkost a konzistence.

Ingredience Množství
Cherry rajčátka 100g
Čerstvý špenát 50g
Lososové filety 150g

Časové úspory při přípravě

Pokud nemáte čas vařit zeleninový vývar sami, můžete použít hotový vývar dostupný v obchodě. Stejně tak můžete zvolit už hotové pesto místo přípravy domácí verze. Tyto zkratky vám ušetří čas, aniž by to ovlivnilo konečnou chuť vašeho rizota.

Viz také:

Photo of author

Vincent

Napsat komentář